بررسی اثر ضد دردی عرق نعناع

Antinociceptive effect of spearmint in rat


چاپ صفحه
پژوهان
صفحه نخست سامانه
مجری و همکاران
مجری و همکاران
اطلاعات تفضیلی
اطلاعات تفضیلی
دانلود
دانلود
علوم پزشکی کاشان
علوم پزشکی کاشان

مجریان: مهدی نورالدینی

کلمات کلیدی:

اطلاعات کلی طرح
hide/show

کد طرح 82033
عنوان فارسی طرح بررسی اثر ضد دردی عرق نعناع
عنوان لاتین طرح Antinociceptive effect of spearmint in rat
نوع طرح طرح
محل اجرای طرح
رسته مطالعاتی توصیفی- تحلیلی
دانشکده/مرکز دانشکده پزشکی
زمان اجرا -روز 275
تاریخ تصویب 1382/10/02
وضعیت طرح خاتمه یافته
ضرورت انجام تحقیق

اطلاعات مجری و همکاران
hide/show

نام و نام‌خانوادگی سمت در طرح نوع همکاری درجه‌تحصیلی پست الکترونیک
مهدی نورالدینیمجریاولPh.Dmnoureddini@kaums.ac.ir
محمود سلامی زوارههمکار Ph.Dsalami-m@kaums.ac.ir
اعظم مصداقی نیاهمکار Ph.D mesdaghinia-a@kaums.ac.ir
جواد وردیهمکار Ph.D verdi_ja@kaums.ac.ir
محمدرضا شیعههمکار کارشناسی ارشد

اطلاعات تفضیلی
hide/show

عنوان متن
AcAbstract
مشکلات اجرایی و محدودیت های پژوهشفاقد مشکلات اجرایی و محدودیتهای پژوهش است. درد قولنج ، بواسیر دردناک، روماتیسم و همچنین بعنوان مفرح دل و مقوی آن و رقیق کننده خون غلیظ(.8)، درمان حالتهای افسردگی، خستگی جسمی و روحی ،سر گیجه، دلشوره، میگرن، تشنج ، ناراحتی های عصبی ، بی خوابی و در رفع سرفه در طب قدیم بکار می رفته است. مصرف این گیاه با آرام کردن انقباض عضلانی و حتی عروقی، روی دستگاه عصبی اثر می گذارد و بدین دلیل برای کسانی که مبتلا به تشنجات عصبی هستند نیز مفید است(3). در ایالات متحده از آن برا ی تولید اسانسهای فرار مصنوعی در ساخت آدامس (5)، بعنوان گندزدا وخوشبوکننده دهان استفاده میشود(5،7). همچنین گزارش شده که منتول فعالترین ترکیب روغن نعناء است که کاربرد ناحیه ای و موضعی آن باعث احساس سرما و کاربرد داخلی و خارجی آن برای درمان التهاب ، گرفتگی عضله و درد به کار می رود (9). در طب خانگی آمریکایی ضد تشنج و باد شکن و مقوی معده و روغن آن برای عصبانیت , بیخوابی , کرامپ , سرفه , میگرن ، سوءهضم ، ترشا ، تهوع ، درد شکم ، سردرد و استفراغ عصبی مصرف می شود. از دم کرده آن به جای چای و قهوه استفاده میشود. مصرف مقادیر زیاد آن قوه باء راافزایش میدهد و برگ آن آرام بخش و مسکن ضعیف است و ضماد آن در خارش جلدی موثر است(9،10). در دستگاه گوارش به هضم غذا کمک می کند و دل بهم خوردگی های تشنجی موثر است(3). دارای اثر آنتی اسپاسمودیک و کاهش تون اسفنگتر تحتانی مری بوده و بدین طریق دارای اثر ضد نفخ و بادشکن میباشد(5،7). برای ناراحتیهای معدی و نیز برای اسهال ناشی از چایمان و برای تحریک ترشح صفرا در یرقان و سایر بیماریهای کبدی به کار می رود. ترشحات معده و صفرا را تحریک کرده و خاصیت ضد التهابی دارد(5). نعناء به عنوان ضد نفخ, ضد درد ، تسهیل کننده هضم و برطرف کننده سردی مصرف سنتی دارد و همچنین عرق حاصل از تقطیر سر شاخه های گلدار آن به منظورهای فوق مصرف بسیار فراوان دارد (4). همچنین گزارش شده که این گیاه دارای اثرات ضد قارچی ، ضد ویروسی، ضد میکروبی ، حشره کش، ضد اکسنده، ضد آمیب، آنتی همولیتیک، آلرژی زا، دپرس کننده سیستم اعصاب مرکزی و ضد کرم میباشد(11). طریقه مصرف نعناء: استعمال خوراکی آن به صورت دم کرده به اینصورت است که حدود 10 گرم برگ خشک را در یک فنجان آب جوش به مدت 7-8 دقیقه دم نموده و پس از هر غذای اصلی و پیش از خواب یک فنجان نوشیده میشود. مصرف یک تا یک و نیم لیوان از محلول دم کرده آن در روز، بیش از 8 روز متوالی ممکن است باعث ناراحتی قلب یا ضعف بدن شود(10). شکل دیگر مصرف آن، تیزان است که در این روش نیم لیتر آب سرد را بر روی یک قاشق غذا خوری گیاه ریخته، آن را به جوش آورده و پس از مطبوع شدن دمای آن صرف میشود. مالیدن آن بر پیشانی مخصوصا با آرد جو جهت درد سر و عطسه کردن بوسیله آن با روغن گل سرخ تا سه دفعه جهت خنازیر گردن بسیار موثر است و چکاندن آن با آب عسل در درد گوش و مالیدن آن رافع درد دندان , ضد خونریزی از سینه و جاهای دیگر و جهت درد سینه و پهلو و بیماریهای قصبه ریه و ریه مفید و با پرسیاوش جهت درد قلب و تقویت معده و هاضمه و دفع باد، ضد آروغ و قولنج و اقسام کرم شکم و با سرکه ضد خونریزی و خوردن آن با آب انار ترش مسکن غثیان و سکسکه و هیضه وبا مصطکی و عود جهت سکسکه و مقوی دل و مقوی باء و با دانه انار ضد اسهال و هیضه و اگر دو سه شاخه آن را در شیر بمالند مانع بسته شدن آنست و با سرکه و ترشی ها دافع ضرر آنها به اعصاب است. همچنین دافع ضرر لبنیات و لذا در سکنجبین و آب دوغ آنرا می ریزند وبا پنیر نیز می خورند. و ضماد آن با آرد جو جهت تحلیل ورم پستان که شیر در آن مانده باشد و به تنهایی جهت بواسیر و با مویز جهت ورم بیضه و زیاده روی در آن سبب خارش گلو و مصلح آن کرفس است, از خارج برای رفع گزش حشرات و عقرب مفید است(10( درد و هدف آن : درد عمدتا یک مکانیسم حفاظتی برای بدن است و زمانی ایجاد می شود که با فتهای بدن آسیب دیده باشند و بدین ترتیب درد شخص را وادار به واکنش برای برداشتن محرک درد زا می کند(12). درد فقط مورد توجه نوروفیزیولوژیستها نیست بلکه فلاسفه ، روانشناسان و روانپزشکان نیز هریک نگرش خود را نسبت به درد دارند. درد با ضایعه و یادگیری توام است و برخی موارد متاسفانه مرگ. درد احساسی ذهنی و شخصی است تا یک حس موضوعی ، لذا شرح کیفیت آن مشکل است. علیرغم اهمیت حیاتی درد برای انسان و حیوانات از نظر عاطفی حالت بسیار ناخوشایند و آزار دهنده ای دارد. انجمن مطالعه درد، درد را یک احساس نامطلوب و هیجانی همراه با ضایعه بالقوه یا بالفعل بافتی تعریف کرده است(13) انواع درد و کیفیت آنها: درد سریع و آهسته : درد را به دو گروه اصلی طبقه بندی کرده اند: الف – درد تند: فیبرهای Adبا سرعت m/s 20 این درد را به CNS انتقال می دهند و predator. Brain Res. 1998 Aug 3;800(2):207-15 27. Gockeritz D, Weuffen W, Hoppe [Terpenes and terpene derivatives of carvone--and camphor type--their antimicrobial and verminoxious properties] Pharmazie. 1974 May;29(5):339-44 28. Krishnaiah YS, Bhaskar P, Satyanarayana V.Penetration-enhancing effect of ethanol-water solvent system and ethanolic solution of carvone on transdermal permeability of nimodipine from HPMC gel across rat abdominal skin. Pharm Dev Technol. 2004;9(1):63-74. 29. Karlberg AT, Magnusson K, Nilsson UAir oxidation of d-limonene (the citrus solvent) creates potent allergens. Contact Dermatitis. 1992 May;26(5):332-40 30. Wang RF, Xie WD, Zhang Z, Xing DM, Ding Y, Wang W, Ma C, Du LJ.Bioactive compounds from the seeds of Punica granatum (pomegranate). J Nat Prod. 2004 Dec;67(12):2096-8 31. Khabazian I, Bains JS, Williams DE, Cheung J, Wilson JM, Pasqualotto BA, Pelech SL, Andersen RJ, Wang YT, Liu L, Nagai A, Kim SU, Craig UK, Shaw CA.Isolation of various forms of sterol beta-D-glucoside from the seed of Cycas circinalis: neurotoxicity and implications for ALS-parkinsonism dementia complex. J Neurochem. 2002 Aug;82(3):516-28 32. Mimica-Dukic N, Bozin B, Sokovic M, Mihajlovic B, Matavulj M.Antimicrobial and antioxidant activities of three Mentha species essential oils. Planta Med. 2003 May;69(5):413-9. 33. Miyazawa M, Kawazoe H, Sumi Y, Hyakumachi M.Lytic activity of l-menthol derivatives against the snow blight disease fungus, Micronectriella nivalis. J Agric Food Chem. 2003 Mar 26;51(7):1880-3. 34. Umezu T, Sakata A, Ito H.Ambulation-promoting effect of peppermint oil and identification of its active constituents. Pharmacol Biochem Behav. 2001 Jul-Aug;69(3-4):383-90. 35. Skiri HT, Galizia CG, Mustaparta H.Representation of primary plant odorants in the antennal lobe of the moth Heliothis virescens using calcium imaging. Chem Senses. 2004 Mar;29(3):253-67. 36. Giraudet P, Berthommier F, Chaput M.Mitral cell temporal response patterns evoked by odor mixtures in the rat olfactory bulb. J Neurophysiol. 2002 Aug;88(2):829-38 37. Nielsen GD, Larsen ST, Hougaard KS, Hammer M, Wolkoff P, Clausen PA, Wilkins CK, Alarie Y.Mechanisms of acute inhalation effects of (+) and (-)-alpha-pinene in BALB/c mice. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2005 Jun;96(6):420-8. 38. Christiane Linster1, Brett A. Johnson2, Esther Yue1, Alix Morse1, Zhe Xu2, Edna E. Hingco2, Yoojin Choi2, Mark Choi2, Ahdy Messiha2, and Michael Leon2 Perceptual Correlates of Neural Representations Evoked by Odorant Enantiomers The Journal of Neuroscience, December 15, 2001, 21(24):9837-9843 39. Romagnoli C, Bruni R, Andreotti E, Rai MK, Vicentini CB, Mares DChemical characterization and antifungal activity of essential oil of capitula from wild Indian Tagetes patula L. Protoplasma. 2005 Apr;225(1-2):57-65. 40. Viljoen AM, Subramoney S, van Vuuren SF, Baser KH, Demirci B.The composition, geographical variation and antimicrobial activity of Lippia javanica (Verbenaceae) leaf essential oils. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 4;96(1-2):271-7. 41. CAUJOLLE F, ROUX G [Immediate toxicity of carvomenthone, carvone, piperitone and piperitenone.] C R Hebd Seances Acad Sci. 1954 Sep 13;239(11):680-1 42. Henkin RI, Levy LM.Functional MRI of congenital hyposmia: brain activation to odors and imagination of odors and tastes. J Comput Assist Tomogr. 2002 Jan-Feb;26(1):39-61 43. Umezu T, Sakata A, Ito H.Ambulation-promoting effect of peppermint oil and identification of its active constituents. Pharmacol Biochem Behav. 2001 Jul-Aug;69(3-4):383-90. 44. Ozarslan O, Ertan M, Sayrac T, Akgun H, Rumeysa D, Bulent GAminocyclanols, I: Synthesis and analgetic activities of some aminobenzylcyclanols derived from menthone. Arch Pharm (Weinheim). 1994 Aug;327(8):525-8. 45. Davies SJ, Harding LM, Baranowski AP.A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil. Clin J Pain. 2002 May-Jun;18(3):200-2. 46. Kraemer WJ, Ratamess NA, Maresh CM, Anderson JA, Volek JS, Tiberio DP, Joyce ME, Messinger BN, French DN, Sharman MJ, Rubin MR, Gomez AL, Silvestre R, Hesslink RL.A cetylated fatty acid topical cream with menthol reduces pain and improves functional performance in individuals with arthritis. J Strength Cond Res. 2005 May;19(2):475-80. 47. Anand PCapsaicin and menthol in the treatment of itch and pain: recently cloned receptors provide the key. Gut. 2003 Sep;52(9):1323-6. 48. Reid GThermoTRP channels and cold sensing: what are they really up to? Pflugers Arch. 2005 Jun 17; [Epub ahead of print] 49. Namer B, Seifert F, Handwerker HO, Maihofner CTRPA1 and TRPM8 activation in humans: effects of cinnamaldehyde and menthol. Neuroreport. 2005 Jun 21;16(9):955-9. 50. McKemy DD.How cold is it? TRPM8 and TRPA1 in the molecular logic of cold sensation. Mol Pain. 2005 Apr 22;1(1):16 51. Reid G., Babes A., Pluteanu F., Acold – and menthol – activated current in rat dorsal root ganglion neurons: properties and rol in cold transducion, J Physiol., 545(Pt2)(2002)595-614 52. Reid G., Flonta M.,Cold transductation by inhibitation of a background potassium conductance in rat primary sensory neurons., Neurosci Lett., (2001)297(3) 171-4 53. Okazawa M., Terauchi T., Shiraki T., L-Menthol- induced [Ca2+]i increase and impulses in cultured sensory neurons., Neuroreport., (2000)11(10) 2151-5. 54. Reid G., Flonta ML., Ion Channels activated by cold and menthol in cultured rat dorsal roor ganglion neurons , Neuroscience lett, ( 2002) , 324(2) 164-8 55. Swandulla D., Cardone E., Schafer K., Lux HD., Effect of menthol on two types of Ca currents in cultured sensory neurons of vertebrates., Pflugers Arch., (1987) 409(1-2) 52-9 56. Wright CE., Bowen W., Grattan TJ., Morice AH., Identification of the L-menthol binding site in guinea –pig lung membranes., Re. J. Pharmacol., (1998)123(3) 481-6 57. Anand P. Capsaicin and menthol in the treatment of itch and pain: recently cloned receptors provide the key. Gut 2003; 52(9):1233-1235. 58. Wasner G, Schattschneider J, Binder A, Baron R. Topical menthol--a human model for cold pain by activation and sensitization of C nociceptors. Brain 2004; 127(Pt 5):1159-1171. 59. Hu HZ, Gu Q, Wang C, Colton CK, Tang J, Kinoshita-Kawada M et al. 2-aminoethoxydiphenyl borate is a common activator of TRPV1, TRPV2, and TRPV3. J Biol Chem 2004; 279(34):35741-35748. 60. Bandell M, Story GM, Hwang SW, Viswanath V, Eid SR, Petrus MJ et al. Noxious cold ion channel TRPA1 is activated by pungent compounds and bradykinin. Neuron 2004; 41(6):849-857. 61. Galeotti N, Di Cesare Mannelli L, Mazzanti G, Bartolini A, Ghelardini C.Menthol: a natural analgesic compound. Neurosci Lett. 2002 Apr 12;322(3):145-8. 62. Taniguchi Y, Deguchi Y, Saita M, Noda K [Antinociceptive effects of counterirritants] Nippon Yakurigaku Zasshi. 1994 Dec;104(6):433-46. 63. Akdogan M.1; K l nç I.1; Oncu M.2; Karaoz E.2; Delibas, Investigation of biochemical and histopathological effects of Mentha piperita L. and Mentha spicata L. on kidney tissue in rats, Human & Experimental Toxicology, 1 April 2003, vol. 22, no. 4, pp. 213-219(7) 64. Murry, M.D., Brater, D.C., Renal toxicity of the nonsteroidal anti inflammatory drugs , Annu. Rev. Pharmacol. Toxicol., 33(1993)435-465. 65. صمصام شریعت،ه.، معطر ،ف.، افشاری پور، س.، درمان با گیاه ، انتشارات مشعل، (1370)135 ظرف حدود 1/0 ثانیه پس از اعمال محرک درد زا احساس می شود. درد تند را به نامهای دیگر مثل درد تیز ، گزشی ، حاد و الکتریکی می شناسند. این درد در بافتهای عمقی تر بدن احساس نمی گردد .( بریدن دست با چاقو و سوزن رفتن در پوست و سوختگی حاد ). ب – درد کند : این درد توسط فیبر C با سرعت m/s 1 به CNS انتقال میابد و پس از 1 ثانیه از اعمال محرک یا دیرتر شروع می گردد و سپس در طی چندین ثانیه و حتی گاه دقایق بعد به آهستگی افزایش می یابد. درد کند به نامهای درد سوزشی کند ، مبهم ( مرده درد ) ، ضرباندار ، تهوع آور و درد مزمن شناسایی می شود. معمولا این نوع درد با تخریب بافتی همراه است. این درد هم در پوست است هم در بافتهای عمقی بدن . کیفیت درد : به دلیل ماهیت ذهنی درد، کیفیت و شدت آن تعریف مشخصی ندارد با این وجود دارای انواع مختلفی زیر مودالیته است. مثل درد سوزشی، درد برشی، درد تپنده ، درد تیک مانند و ... احتمالا اساس احساس زیر مودالیته ها ، نوع فیبر ناقل درد می باشد، دردهایی که توسط فیبرهای Adانتقال می یابند تیز، برشی و سریع اند ولی دردهایی که توسط فیبرهای c منتقل می شوند حالت سوزشی و تپنده دارند. فرض های دیگری برای احساس زیر مودالیته ها وجود دارند: 1) تحریک جمعیتهای ویژه ای از آورانهای درد بسته به نوع محرک 2) تحریک سایر گیرنده ها هم زمان با گیرنده های درد مثل تحریک گیرنده های لامسه ، فشار و حرارت. گیرنده های درد و تحریک آنها: تمام گیرنده های درد در انتهاهای عصبی آزاد هستند. در لایه های سطحی پوست و نیز برخی از بافتهای داخلی نظیر پرپوست ، جدار شریانها ، سطوح مفصلی داس و چادرینه حفره جمجمه منتشر هستند. خصوصیات گیرنده های درد: در اکثر بافتها گیرنده درد وجود دارد. در مغز گیرنده درد وجود ندارد و این امکان جراحی مغز را فقط با بی حسی موضعی فراهم می آورد. فیبرهای آوران که در حقیقت گیرنده های درد بخصوص در پوست هستند، به دو دسته تقسیم می شوند: 1) فیبرهای Ad که به گیرنده مکانیکی درد متصل می باشد با آکسونهای باریک میلینه و به تحریکات حرارتی و شیمیایی درد پاسخ نمی دهد. میدان پذیرنده حدود mm2 1 قطر و آستانه تحریک مکانیکی لازمه آنها 5 تا 10 برابر آستانه تحریک مکانیکی گیرنده های لامسه است. 2) فیبرهای c چند نوع زیر مودالیته درد را انتقال می دهند و به محرکهای مکانیکی ، حرارتی و شیمیایی پاسخ می دهند. عوامل شیمیایی موضعی مثل هیستامین ، استیل کولین، برادی کینین ، یون K+ و H+ می توانند آنها را تحریک کنند.(14،15) تعداد دیگری انتهای عصبی درد از نوع Ad شناسایی شده اند که به حرارت بسیار پایین پاسخ می دهند، نوعیAd به حرارت زیاد پاسخ می دهد و نوعی فیبر c که فقط به تحریکات مکانیکی قوی پاسخ می دهند. علاوه بر این ، انواع دیگری از گیرنده های درد در عضلات اسکلتی وجود دارد که به تحریک مکانیکی قوی و مدیاتورهای آسیب رسان پاسخ می دهند، برخی انتهاها وقتی که عضله هیپوکسیک می شود پاسخ می دهند. مثلا در حالت هیپوکسیک عضله قلبی در آنژین صدری . در مجاری هوائی و آلوئولهای ریوی نیز رسپتورهای درد که با گازهای تحریک کننده و ادم و ... تحریک می شوند شناسایی شده اند. گیرنده های درد در مجاری گوارشی و ادراری تناسلی بخوبی شناسایی نشده اند. عوامل محرک درد : بوسیله عوامل آسیب رسان و مخرب بافتی درد تقریبا در اکثر بخشهای بدن پدید می آید. این عوامل شامل محرکهای مکانیکی ، حرارتی ، PH اسیدی ، مدیاتورهای شیمیایی التهاب ، محلولهای هیپرتونیک و ... که همراه آسیب بالفعل و بالقوه بافتی هستند، می باشد. چون عوامل مضر ‌‌‌Noxious agents منجر به تحریک گیرنده های درد می شوند. گیرنده های درد را Nociceptor و احساس درد را Nociception نامیدند. بطور کلی سه نوع محرک گیرنده های درد را تحریک می کنند: (محرک های مکانیکی ، حرارتی و شیمیایی) بطور کلی محرکهای مکانیکی و حرارتی گیرنده های درد تند را فعال می کنند. ولی درد کند بوسیله سه نوع محرک بوجود می آید. مواد شیمیایی که درد را بوجود می آورند مثل برادی کینین ، سروتونین ، هیستامین، یون پتاسیم ، اسیدها ، استیل کولین و آنزیمهای پروتئولیتیک. مسئله ای دیگر ماهیت غیر سازشی گیرنده های درد است. گیرنده های درد برخلاف بیشتر دیگر گیرنده های حسی بدن در حد ناچیزی سازش می یابند یا اصلا سازش نمی یابند. در یک جمع بندی کلی علت های یک درد : 1. آسیب بافتی در اثر، گرما ( دمای بیش از 45 درجه سلیسیوس به پوست ) یا مکانیکی 2. محرکهای شیمیایی 3. ایسکمی ( متوقف شدن جریان خون ) که به دو دلیل باعث درد می شود: الف – اسید لاکتیک ب – سایر عوامل شیمیایی 4. اسپاسم عضلانی دو دلیل باعث درد می شود: 5. الف – مستقیم که نتیجه آن تحریک گیرنده های مکانیکی است. ب - غیر مستقیم که نتیجه آن فشردن عروق و ایجاد ایسکمی است. شدت درد: به فرکانس تخلیه و تعداد گیرنده های دردی که تحریک می شوند وابسته است، اما درد بیش از سایر مودالیته های حسی تحت تاثیر عوامل محیطی و مرکزی واقع می شود. طوری که تصور یک ارتباط مستقیم بین شدت تحریک و درد حس شده چندان صحیح به نظر نمی رسد. چرا که شرایط هیجانی و عاطفی روی ادراک درد اثر می گذارد. لذا تعدیل مرکزی روی درد ( یک سرباز مجروح ولی در حال جنگ ) به خوبی مشاهده شده است. یکی از مکانیسمهای محیطی تعدیل درد سیستم مهار پیش سیناپسی یا تئوری کنترل دریچه می باشد, تحریک گیرنده های لامسه اطراف محل تحریک درد در پوست باعث کاهش شدت درد حس شده میشود و احتمال می رود که کلاترالهای فیبرهای میلینه قطور حسی با سیستم مهار پیش سیناپسی در نخاع ( محل سیناپسهای فیبرهای Ad و C ) میزان عبور پالسها را به CNS کنترل نماید . اما تلاشها برای اثبات مکانیسم کنترل دریچه چندان موفقیت آمیز نبوده است. لذا احتمال اثر CNS در اینجا مطرح می شود. درد نسبت به سایر حسها از تطابق کمتری برخوردار است و اغلب افزایش حساسیت نیز دیده می شود که احتمالا بدلیل آزاد شدن موادی در اثر ضایعه بافتی و اعصاب محیطی است که بر انتهای آورانهای درد اثر گذاشته آنها را حساستر می کند. افزایش حساسیت به محرک درد Sensitization : برای تحریک گیرنده های درد آستانه نسبتا بالایی وجود دارد. اگر این آستانه کاهش یابد افزایش حساسیت پدید می آید، درد را در این حالت هیپر آلرژی می گویند. در حالت التهاب گیرنده های درد مفاصل دچار تخلیه شده و درد پدید می آید. عوامل داخلی مثل PGE2 و Substance P نیز منجر به افزایش حساسیت می شوند. پروستاگلاندینها بطور مستقیم آستانه تحریک گیرنده های درد را پایین می آورند. در زیر شمای خلاصه ای از مکانیسمهای مولد درد ارائه می گردد. هدایت دو گانه پیامهای درد در دستگاه مرکزی اعصاب : مسیر درد تند وتیز : پیامهای درد تند وتیز بواسطه محرکهای دردزای مکانیکی یا حرارتی بر انگیخته می شوند، آنها توسط فیبرهای کوچک نوع Ad و با سرعت6-30 m/s در اعصاب محیطی به سمت نخاع هدایت می گردد. مسیر درد کند و مزمن : بیشتر به واسطه محرکهای دردزای شیمیایی بر انگیخته می شوند. اما گاهی محرکهای مداوم مکانیکی یا حرارتی هم باعث چنین دردی می شود، این درد کند و مزمن توسط فیبرهای نوع C و با سرعت m/s(5/0 -2 ) هدایت می شوند. این سیستم دو گانه عصب گیری درد باعث می شود درد ناشی از شروع ناگهانی محرک دردزا غالبا به صورت مضاعف احساس شود. مسیرهای دو گانه درد در نخاع و ساقه مغز – راههای نئو اسپینو تالامیک و پالئو اسپینو تالامیک: پیامهای درد پس از ورود به نخاع دو مسیر را به سوی مغز در پیش می گیرند. الف – راه نئو اسپینوتالامیک: مخصوص درد تند است. فیبر Ad ابتدا وارد تیغه I در شاخ خلفی می شود و بعد از آن به سمت مقابل نخاع و سپس کمپلکس شکمی قاعده ای تالاموس و بعد به ساقه مغز می رود. میانجی عصبی احتمالی مسیر گلوتامات می باشد. ب – پالئو اسپینوتالامیک : این مسیر بیشتر برای دردهای مزمن و کند به کار می رود. و فیبرهای نوع C به تیغه های II و III در شاخ خلفی ختم می شوند( ماده ژلاتینی ) و بعد از آن وارد تیغه V می شوند بعد از آن مسیر تند را طی کرده وتوسط رابط قدامی بسمت مقابل نخاع رفته و مسیر قبلی را طی می کنند. ماده میانجی در این مسیر ماده r می باشد. بیشتر فیبرها پس از ساقه مغز به یکی از سه ناحیه ختم می شوند : 1. هسته های مشبک 2. ناحیه تکتال (بامی) 3. ناحیه خاکستری دور قنات تعیین محل درد در این مسیر برای دستگاه عصبی بسیار ضعیف است. چون اتصالات چند سیناپسی است. و این مسیر منتشر است. مسیرهای مرکزی درد: آکسون آورانهای اولیه درد در ناحیه تنه از طریق ریشه خلفی وارد نخاع می شوند. احتمالا قبل از ختم آکسونها , یک تا سه قطعه از طریق مسیر لیسائر بالاتر می روند. در شاخ خلفی فیبرهای درد براساس نوع آکسون خود سیناپس می دهند (که منجر به حس زیر مودالیته ها می شود) . دراین حالت ممکن است فیبرها با جسم سلولهای سایر لایه ها اتصال یابند( مثلا با لایه V که دندریتهای آن به لایه های سطحی تر ختم می شوند) در لایه I و II ماده P آزاد می گردد, مورفین از رهایش این ماده ممانعت می کند. ترانسمیترهای دیگری مثل سوماتواستاتین , کوله سیستوکینین و Vasoactive intestinal peptide ( VIP) نیز در محل ترمینالهای نخاعی آزاد می گردند. برخی نرونهایی که به آورانهای درد متصل می شوند, آکسونهای خود را به طرف مقابل نخاع فرستاده و از طریق ربع قدامی جانبی سمت مقابل به بالا پروژکت می شوند. تعداد کمی نیز در همان طرف اطلاعات خود را به بالا می فرستند(اطلاعات درد مربوط به تاحیه سر از طریق عصب Trigeminal به ناحیه هسته های شکمی , پشتی میانی ( کمپلکس هسته های شکمی قاعده ای) تالاموس ختم شده و به نوبه خود به نواحی حسی پیکری I و II کورتکس ختم می شوند) تحریک در ناحیه کمپلکس هسته های شکمی قاعده ای منجر به احساس درد می شود. مسیر قدامی جانبی دو مسیر دارد. 1 ) نئو اسپینو تالامیک علاوه بر پروژکتهائی که برای هسته های شکمی قاعده ای تالاموس دارد به هسته پشتی تالاموس ختم می شود و از آنجا به کورتکس جزیره , ناحیه ای نزدیک به ناحیه حسی پیکری II که برای درک شدت درد اهمیت دارد. 2) پالئو اسپینو تالامیک به هسته های داخل تیغه ای تالاموس ختم می شود, دارای سازمانیابی سوماتوتروپیک نیست . سلولهای این ناحیه ورودیهایی از تشکیلات مشبک , مخچه و عقدههای قاعده ای دریافت می کنند . با توجه به شواهد , تیغه میانی ممکن است باعث برانگیختن قشر مغز شده و شاید در تشخیص محرکهای خارق العاده درد اهمیت ویژه داشته باشند. برخی شواهد مطرح می کنند که درک درد در سطوح پایین تر CNS بدون دخالت قشر مخ انجام می شود. اختلاف عمده درد با سایر حسها در نقش ادراکی قشر حسی پیکری نیست بلکه CNS دارای توانایی تعدیل و کنترل درد حس شده از نظر شدت و از طریق رهایش مواد شیمیایی ( نورومدولاتور) می باشد. سیستم سرکوب درد ( ضد درد ) در مغز و نخاع : سیستم ضد درد از سه جزءتشکیل شده است. 1. نواحی دور بطنی و خاکستری دور قنات 2. هسته سجافی بزرگ 3. یک کمپلکس مهار کننده درد در شاخ خلفی نخاع مواد میانجی متعددی در سیستم ضد درد دخیلند که از میان آنها اهمیت انکنالینها و سروتونین بیشتر است. انکفالین باعث مهار پیش سیناپسی و پس سیناپسی در هر دو نوع فیبر بوسیله مسدود کردن کانالهای Ca می شود. اندورفین ها و تعدیل درد: مورفین از مشتقات تریاک به عنوان یک ضد درد مصرف فراوانی دارد . مورفین در مسیر سیناپسهای درد , به گیرنده های ویژه خود متصل شده و تحریک پذیری سیناپسی را کاهش داده منجر به کاهش حساسیت به تحریکات درد می شود. این نقش مورفین توسط آنتاگونیستی بنام نالوکسان که به گیرنده های اپیوئیدی متصل می شود ومانع از اتصال مورفین به گیرنده اش می گردد معکوس می شود. برخی پپتیدهای ویژه که از نرونها رها می شود دارای خصوصیاتی مشابه با مورفین هستند و قادرندبه گیرنده های اپیوئیدی متصل شوند و به اندورفین (Endogenus morphine like substance ) معروف اند . این مواد قادرند بطور پیش وپس پسناپسی , تحریک پذیری سیناپسی را کاهش دهند. این ترکیبات به دلیل عدم سرعت در رهایش و نیز مدت طولانی عمل آنها ( چند دقیقه تا چند ساعت تا زمانی که به گیرنده خود متصل اند ) بر خلاف سایر نروترانسمیترها به Neuromodulator معروف شده اند. لیکن یک نرون ممکن است هر دو دسته مواد را ترشح نماید. از زمان کشف آنها (1970) تا کنون 20 نوع از آنها شناخته شده است (b-endorphin , enkephalin , leu- enkephalin , Dynorphin , g-endorphin met- عمل اندورفینها فقط به مهار درد محدود نمی شود و در سیستم قلبی عروقی ، تنفسی و گوارشی نیز موثر اند. چندین نوع گیرنده در بخشهای مختلف بدن شناسایی شده اند مثلe ,d ,s ,k ,m دوزی از اپیوئید که منجر به بی دردی می شود، تقریبا بر سایر اعمال CNS بی تاثیر است و اثر بی دردی نیز با تجویز نالوکسان معکوس می شود. مطالعات نشان دادند که ماده خاکستری اطراف بطنی و دور مجرائی (PAG ) ، مرکز انتگراسیون اطلاعات سیستم ضد دردی میانجی کننده اندورفین می باشد. اطلاعات از طریق هیپوتالاموس ، قشر لیمبیک و بویژه آمیگدال به PAG وارد می شود . علاوه بر این PAG ورودیهائی نیز از پونز ، ناحیه مشبک بصل النخاع و سایر ساختمانهای ساقه مغز دریافت می کند، PAG از نظر آناتومیکی بخوبی در موقعیت پردازش سیگنالهای نرونی مربوط به هیجان ، استرس ، عواطف و احساسهای پیکری عمومی و درد واقع شده است. برخی نرونهای واسط PAG اندورفین ترشح می نمایند، که به گیرنده های اپیوئیدی پس سیناپسی متصل می شوند، و نیز نرونهای PAG ورودیهای تحریکی را به هسته های رافه مگنوس بصل النخاع وارد می نمایند. این هسته های سروتونرژیک آکسونهای پایین رو به نخاع، محل لایه های خارجی شاخ خلفی فرستاده و در اینجا نرونهای واسطی برای ترشح سگمنتال اندورفینها فعال می شوند که منجر به مهار پس سیناپسی فیبرهای بالا روی درد می شود (14) . اطلاعات اخیر تاثیر اپیوئیدهای اندوژن را درتخفیف التهابهای محیطی نشان داده است واز وجود گیرنده های اپیوئیدی همراه بکار گیری سلولهای ایمنی در محل آسیب پرده برداشته است . این سلولها علاوه بر داشتن گیرنده های اپیوئیدی ، اندورفینها را نیز تولید می کنند. ساخت گیرنده های اپیوئیدی در جسم سلولهای حسی و انتقال آنها در هر دو مسیر مرکزی و محیطی بخوبی روشن شده است. گیرنده های محیطی این سلولها بعد از ضایعه پدید می آیند و از هر سه نوع s، k، m می باشند، آگونیستهای این گیرنده ها باعث کاهش تحریک پذیری فیبرهای آوران درد ( و فیبرهای سمپاتیک موجود در محل ) می شوند(16) . سیستم افیونی مغز – انکفالین ها و اندروفین ها : تمام مواد افیونی از سه مولکول بزرگ پروتئینی، 1. پرواپیوملانوکورتین، 2. پروانکفالین، 3.پرواندورفین مشتق شده اند. ( مهمترین مواد افیونی ، بتا- اندورفین، متا- انکفالین، لو- انکفالین ، د - اینوزفین هستند). پپتیدهای شبه مخدری : مغز و لوله گوارش محتوی گیرنده هایی هستند که مرفین به آنها متصل می شود. جستجو برای مواد یا لیگاندهای داخلی برای این رسپتورها منجر به کشف دو پنتا پپتید نزدیک به هم موسوم به انکفالین شده است، که به این رسپتورهای مخدری (opioid) یا شبه مرفینی متصل می شوند. انکفالینی که واجد متیونین است موسوم به مت - انکفالین و آنکه واجد لوسین است ، لو- انکفالین نامیده می شود. این مواد و سایر پپتیدهایی که به رسپتورهای شبه مخدری می چسبند تحت عنوان پپتیدهای شبه مخدری (opioid peptides) نامیده می شوند. انکفالینها در انتهاهای عصبی در لوله گوارش و نقاط متعدد مختلفی از مغز یافت می شوند و به نظر می رسد که به عنوان میانجی های سیناپسی عمل می کنند. این مواد با غلظت زیاد در ماده ژلاتینی یافت می شود و هنگام تزریق به داخل تنه مغزی یک عمل ضد درد دارند. گیرندههای شبه مخدری سه نوع اند ( مو ، کاپا ، دلتا ) . این سه نوع گیرنده از لحاظ فارماکولوژیک ، توزیع در مغز و سایر جاها و میل ترکیبی برای پپتیدهای اوپوئیدی مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. هر سه نوع ، رسپتورهای سر پنتینی هستند که با Gr مزدوج شده اند و همگی آدنیلیل سیکلاز را مهار می کنند. احتمالا زیرگونه های رسپتورهای مو وکاپا وجود دارند. فعال شدن رسپتورهای مو، کنداکتاس ( نفوذپذیری ) یون پتاسیم را افزایش داده و نورونهای مرکزی و آوران های اولیه را هیپر پولاریزه می کند. فعال شدن رسپتورهای کاپا ودلتا موجب بسته شدن کانالهای کلسیمی می شود. مهار هدایت درد توسط پیامهای حس لامسه : تحریک فیبرهای حسی بزرگ نوع A? از گیرنده های محیطی لامسه می تواند هدایت پیامهای درد را کاهش دهد. که همین مکانیسم باعث طب سوزنی و تسکین درد بواسطه داروهای مالیدنی می شود. درمان درد با تحریک الکتریکی : در برخی از بیماران الکترودها را با کمک روشهای استریوتاکسی در هسته های داخل تیغه ای تالاموس یا در ناحیه دور قناتی دیا فسفال قرار داده اند. پس بیمار میتواند میزان تحریک را شخصا کنترل کند.
سوالات پژوهشفاقد سوالات پژوهش است.
Abstract Abstract: Objective: In this study, the analgesic effect of aqueous extract of spearmint, which has been used in traditional medicine as an analgesic, anti-rheumatic was studied. Material: 90 Rat (male), weighing 200- 250 g, were utilized in 10 – inserted groups. Aqueous extract of spearmint with different doses 0.9, 2.7, 6, 35, 45 mg/Kg were injected i.p. to experimental animals. Aspirin with different doses 50, 100, 300mg/Kg, i.p., were injected into the positive control groups and normal saline 1ml/Kg, i.p., was injected into negative groups. Methods: The analgesic effect of the plant extracts and the drug was measured for 60 in periods of or 15, 30, 45, 60 minutes after injection by Hot plate Conclusions: The results showed that the extract at a dose of 2.7 and 6 mg/Kg has a significant analgesic effect compared to control group and the extract at a dose of 6 mg/Kg produces the highest analgesic effect. In addition the results showed that the analgesic effect of 6 mg/Kg of extract was higher than ASA 300mg/Kg. It seems that part of analgesic effect of extract may be attributed to opioid system or decrease permeability of neuron to Ca++. Keywords: medical plant, spearmint, pain measurement,
تعریف واژه‌های کلیدیواژگان کلیدی: عرق نعناء، تست صفحه داغ، سنجش درد
منابع و ماخذ منابع 1. Zeinali, Hossein, Arzani, Ahmad, Razmjoo, K, Rezaee, Mohmmad B, Evaluation of Oil Compositions of Iranian Mints (Mentha ssp.), Journal of Essential Oil Research: JEOR, Mar/Apr 2005 2. Younis, Younis M H, Beshir, Shadia M, Carvone-Rich Essential Oils from Mentha longifolia (L.) Huds. ssp. schimperi Briq. and Mentha spicata L.Grown in Sudan, Journal of Essential Oil Research: JEOR, Nov/Dec 2004 3. شهناز جوبانکار، کتاب میوه ها و گیاهان آرام بخش ، چاپ بهار 1377 4. مهندس غلامرضا امین. گیاهان داروئی سنتی ایران. موسسه پژوهشهای گیاهان داروئی ایران. دانشگاه علوم پزشکی تهران . دانشکده داروسازی. چاپ فرهنگ 1370 5. دکتر محمد رضا توکلی، دکتر محمدرضا صداقت، (پرفسور هانس فلوک )، گیاهان دارویی، انتشارات روز بهان- چاپ چهارم، 1371 6. Tutin, T.G., Heywood, V.H., Burges, N.A., Flora Europea, Vol 3. Great Britain : Cambridge University Press, 1972 : 183 - 186 7. دکتر حمید رضا شیر محمدی(زیر نظر دکتربیژن جهانگیری). داروهای ژنریک و گیاهی ایران .انتشارات ارجمند. چاپ دوم 1380 8. Grieve, M. A Modern Herbal, Vol II. New York : Hafner Publishing Co., 1959 : 533 - 536.) 9. Article HERBAL MEDICATED PLASTER http://www.itmonline.org/jintu/plaster.htm, 2004 10. دکتر ابوتراب نفیسی. خواص خوردنیها و آشامیدنیها طی قرون و اعصار در بین ملل مختلف جهان. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان. 1369. 11. Adam,M.,Napralert Profile for Mentha spicata., Napralert Database, Copyright 1994. The Board of Trustees of the University of Illinois, Chicago, U.S.A. 12. دکتر احمد رضا نیاورانی ( زیر نظر دکتر محمد درخشان ) – فیزیولوژی پزشکی گایتون - انتشارات تیمور زاده – چاپ اول ویرایش نهم – تابستان 1375 13. دکتر فرخ شادان و دکتر فرشته معتمدی – کلیات فیزیولوژی پزشکی گانونگ – انتشارات چهر چاپ اول پاییز 1379 14. Brown, A.C., Pain and Itch, In Patton, H.D., Fuchs, A.F., Hille, B., Scher, A.M., Stainer, S.(Eds) Text book of physiology, 1989, 346-364 15. Best, C.H., Taylor’s,N.B., Physiological basis of medical practice,12th edition, Williams and Wilkins,1990, 1019 16. Dray, A., Urban, L. and Dickenson, A., Pharmacology of chronic pain, Tips, 1994(15)190-197 17. Santos, A.R.S., Fitho, V.C., Yunes, R.A., and Clixto, J.B., Further studies on the antinociceptive action of the hydroalcoholic extracts from plants of the genus Phyllanthus, J. Pharm. Pharmacol., 1995 (47)66-71 18. Michael derrida .,Common Mint Field Mint,Bo he,BOHE,su bo he,Peppermint,Herba Menthae,Field mint , Posted by, Apr 06,2005,20:20 19. Gobel, H., J. Fresenius, A. Heinze, M. Dworschak, D. Soyka. [Effectiveness of Oleum Menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type]. Nervenarzt 1996.67(8):672–681. 20. Gobel, H., G. Schmidt, D. Soyka. Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters. Cephalalgia 1994,14(3):182, 228–234. 21. May, B., H.D. Kuntz, M. Kieser, S. Kohler. Efficacy of a fixed peppermint oil/caraway oil combination in non-ulcer dyspepsia. Arzneimforsch 1996,46(12):1149–1153. 22. Joy A. Weydert, MD*, , , Thomas M. Ball, MD, MPH*, and Melinda F. Davis, PhD*, Systematic Review of Treatments for Recurrent Abdominal Pain ,PEDIATRICS REVIEW ARTICLE, Vol. 111 No. 1 January 2003, pp. e1-e11 23. Forster H.B., H. Niklas, S. Lutz.. Antispasmodic effects of some medicinal plants. Planta Med 1980,40:309–319. ( 24. محمد آزاد بخت، کتایون مرتضی سمنانی، مجید سعیدی، نازیلا یوسفی.، فرمولاسیون ژل گیاهی بابونه، نعناع و میر و بررسی اثر آن بر آفت مینور.، علوم دارویی (دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز)، 1381؛ دوره ، بهار و تابستان، شماره 1: صفحات 12-1) 25. Vanderwolf CH, Zibrowski EM, Wakarchuk DThe ability of various chemicals to elicit olfactory beta-waves in the pyriform cortex of meadow voles (Microtus pennsylvanicus) and laboratory rats (Rattus norvegicus). Brain Res. 2002 Jan 11;924(2):151-8. 26. Zibrowski EM, Hoh TE, Vanderwolf CH.Fast wave activity in the rat rhinencephalon: elicitation by the odors of phytochemicals, organic solvents, and a rodent
ملاحظات اخلاقی - ملاحظات اخلاقی: تمام موارد اخلاقی از جمله پرورش صحیح حیوان (شامل آب و غذای کافی، درجه حرارت مطلوب و…) و اجتناب از گرسنگی طولانی مدت و بدون دلیل رعایت شد.
اهداف و فرضیاتاهداف کلی: ـتعیین اثر ضد دردی عرق نعناء در موش آزمایشگاهی در طی سالهای 83- 82 در گروه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کاشان ب ـاهداف جزیی - تعیین اثر ضد دردی حامل عرق نعناء یا آسپرین (سالین 9/0 درصد) در گروه کنترل - تعیین اثر ضد دردی عرق نعناء با دوز mg/Kg 45 در گروه تجربی 1 و مقایسه آن با کنترل - تعیین اثر ضد دردی دوزهای مختلف عرق نعناء در گروههای تجربی1، 2، 3، 4 ، 5 که به ترتیب دوزهای mg/Kg 45، 35، 6، 7/2، 9/0 را دریافت می کردند. - تعیین اثر ضد دردی آسپرین با دوز mg/Kg 300 در گروه تجربی 6 و مقایسه آن با کنترل - تعیین اثر ضد دردی دوزهای مختلف آسپرین در گروههای تجربی 6و 7و 8 که به ترتیب دوزهای mg/Kg 50،100،300 را دریافت می کردند - مقایسه اثر ضد دردی عرق نعناء با آسپرین در گروههای تجربی 3و7 - فرضیات: - حامل عرق نعناء اثری بر درد ناشی از Hot plate ندارد - عرق نعناء بطور معنی داری درد ناشی از Hot plate را نسبت به گروه کنترل کاهش میدهد - عرق نعناء بطور معنی داری درد ناشی از Hot plate را نسبت به گروه کنترل بصورت وابسته به دوز کاهش میدهد - آسپرین بطور معنی دار و وابسته به دوز درد ناشی از Hot plate را نسبت به گروه کنترل کاهش میدهد. - عرق نعناء احتمالا همانند قدرت آسپرین ، درد ناشی از Hot plate را کاهش میدهد
فهرست مطالب فهرست مطالب عنوان صفحه بسم الله الرحمن الرحیم ا عنوان ب تقدیرو تشکر ج خلاصه د فهرست مطالب و فصل اول(معرفی پژوهش) 1 مقدمه 2 • اهداف پژوهشی 3 v اهداف کلی 3 v اهداف جزئی 3 • فرضیات 3 فصل دوم (دانستنیهای پژوهش) 5 • نعناع 6 v Mentha spicata 6 ü زیستگاه و گردآوری 7 ü ترکیبات شیمیائی 7 ü خواص و کاربرد 8 ü طریقه مصرف 10 • درد و هدف آن 11 v انواع درد و کیفیت آنها 11 ü درد سریع و آهسته 11 ü کیفیت درد 12 ü گیرنده های درد و تحریک آنها 12 ü خصوصیات گیرنده های درد 12 ü عوامل محرک درد 13 ü شدت درد 15 ü افزایش حساسیت به محرک درد 15 ü هدایت دو گانه پیامهای درد در دستگاه مرکزی اعصاب 15 عنوان صفحه ü مسیرهای دو گانه درد در نخاع و ساقه مغز 16 ü راههای نئواسپینوتالامیک وپالئواسپینوتالامیک 16 ü مسیرهای مرکزی درد 17 v سیستم سرکوب درد ( ضد درد ) در مغز و نخاع 18 ü اندورفین ها و تعدیل درد 18 ü سیستم افیونی مغز – انکفالین ها و اندروفین ها 20 ü مهار هدایت درد توسط پیامهای حس لامسه 21 ü درمان درد با تحریک الکتریکی 21 فصل سوم (مواد و روشها) 23 • مواد و روشها 24 • نوع پژوهش 24 • جامعه پژوهش 24 محیط پژوهش 24 • روش نمونه گیری 24 • متغییرهای مورد بررسی 24 • روش چمع آوری اطلاعات 25 • داروی مصرفی و روش رقیق کردن ان 27 • روش توصیف و تحلیل اطلاعات 27 • ملاحظات اخلاقی 27 فصل چهارم (نتایج) 28 • نتایج 29 ü اثر عرق نعناء بر درد ناشی از Hot Plate 29 ü اثر دوزهای مختلف عرق نعناء بر درد ناشی از Hot Plate 31 ü اثر دوزهای مختلف اسید سالیسیلیک بر درد ناشی از Hot Plate 31 ü مقایسه اثرات ضد دردی بین موثرترین دوز عرق نعناء با اسید سالیسیلیک اسید در تست Hot Plate 33 فصل پنجم( بحث و نتیجه گیری) 37 • بحث و نتیجه گیری 37 عنوان صفحه • پیشنهادات 43 • منابع 44 فهرست نمودارها ü اثر عرق نعناء بر درد ناشی از Hot Plate 30 ü اثر دوزهای مختلف عرق نعناء بر درد ناشی از Hot Plate 32 ü اثر دوزهای مختلف اسید سالیسیلیک بر درد ناشی از Hot Plate 34 ü مقایسه اثرات ضد دردی بین موثرترین دوز عرق نعناء با اسید سالیسیلیک در تست Hot Plate 36
تعریف واژگان فاقد تعریف واژگان است.
چکیدهچکیده: مقدمه: بر اساس مطالعات و گزارشات مشابه در طب سنتی و عدم وجود اثبات علمی در زمینه اثرات ضددردی گیاه نعناء در این تحقیق اثر ضد دردی این گیاه که در طب سنتی از آن به عنوان مسکن ، درمان کننده ناراحتیهای گوارشی ، التهاب ، گرفتگی عضله و درد و همچنین مسکن درد دندان یاد شده، مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روشها: عرق این گیاه با استفاده از روش سنتی گرفته شده و برای تهیه غلظتهای معین ، مقادیر مشخصی از عرق نعناء در نرمال سالین حل گردید و با حجم g100/ml 1/0 وزن حیوان به صورت IP به موشهای تحت آزمایش تزریق گردید و اثر ضددردی به روش Hot Plate روی 9 گروه 10 تائی موش صحرائی نر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: نتایج نشانگر این است که عرق نعناء دارای اثر ضد دردی بوده و شدت اثر با افزایش دوز، افزایش میابد. اثرات ضد دردی آن از دوز mg/Kg 7/2 شروع و در دوز mg/kg6 به حد اکثر خود رسید. بطوریکه در غلظت پائین تر از mg/Kg 7/2 اثر ضد دردی معنی داری نسبت به کنترل نشان نداد و عرق نعناء با دوز mg/kg 6 بیشترین اثر ضددردی را نسبت به گروه کنترل ایجاد نمود و افزایش دوز بیش از مقدار فوق ، اثرات ضد دردی را افزایش نمیداد. در مقایسه اثر ضددردی دوز موثر عرق نعناء با آسپرین مشخص گردید که عرق نعناء دارای اثرات ضددردی بیشتری نسبت به آسپرین می باشد. بحث: احتمالا عرق نعناء از طریق اثر روی کانالهای کلسیمی موجود در غشاء سلولهای عصبی ، بخصوص نورونهای درد ، جریان کلسیمی روبه داخل سلول را کاهش داده ، بدین طریق تحریک پذیری و میزان انتقال سیناپسی را کاهش داده منجر به کاهش احساس درد میشود. از طرف دیگر نیز میتوان بیان نمود که احتمالا منتول موجود در عرق نعناء روی رسپتورهای kappa-opioid اثر نموده و بدین طریق ، جریان و انتقال سیگنال درد را مهار و بلوک می کند نتیجهگیری: عرق نعناء دارای اثر ضد دردی میباشد.
پیشینه پژوهشفاقد پیشینه پژوهش است.
روش پژوهش(جامعه، محیط پژوهشی،حجم نمونه و چگونگی تعیین،...)- نوع پژوهش: بنیادی - کاربردی - جامعه پژوهشی.: موشهای صحرایی نر با وزن 200 تا 250 گرم از یک نژاد مشخص - نمونه پژوهشی و مشخصات آن: موشهای صحرایی که مشخصات فوق الذکر را داشت. - محیط پژوهشی:(invivo‌): آزمایشگاه گروه فیزیولوژی- فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی کاشان - حجم نمونه: 10 موش برای هر گروه - روش نمونه گیری: بر اساس مطالعات Santos در سال 1995 (17) ما نیز در این مطالعه تعداد90 موش صحرایی که در 9 گروه 10 تایی قرار ‌گرفته استفاده کردیم و برای هر آزمایش به طور تصادفی آنها را انتخاب میکردیم.
روش جمع آوری اطلاعات- روش جمع آوری اطلاعات: در این تحقیق موشهای صحرایی نر با وزن تقریبی 200-250 گرم مورد آزمایش قرار گرفتند. جهت انجام آزمایشات، ابتدا حیوان ، یک بار قبل از تزریق به عنوان Base line و سپس بعد از تزریق به حیوان , در یک دوره زمانی 60 دقیقه ای , 4 بار یعنی در دقایق 15, 30 , 45 و 60 تست صفحه داغ برای اندازه گیری میزان بی دردی حیوان انجام شد و زمان لیسیدن پاهای جلو یا پریدن به عنوان شاخصی در میزان بیدردی ثبت گردید.
دانستنیهای پژوهش( چارچوب پنداشتی)نعناع: در برخی از کتب سنتی با نامهای نعناع و نعنع نام برده شده است. به فرانسوی Menthe و به انگلیسی Mint نامیده میشود. گیاهی است از خانواده Labiatae دارای 18 گونه و تعداد زیادی هیبرید بین و درون گونه ای می باشد(1،2) ما درزیرخصوصیات گونه Mentha Spicata که در این طرح از آن استفاده شده است بیان مینمائیم Mentha Spicata : Mentha Spicata که به انگلیسی به آن spearmint گفته میشود در باغچه ها کاشته شده و همچنین به صورت خودرو در چمنزارها ، جنگلها و مناطق بسیاری می روید .در کل،گیاهی محکم و پایا است که ارتفاعش گاه به یک متر می رسد. (3). بیشتر به صورت ریشه تکثیر میشود(4) . دارای ساقه ای چهار گوش و مستقیم بوده و برگهای به طول 5-3 سانتی متر ، متقابل، نیزه ای یا دوکی- نیزه ای ، متمایل به سبز تیره و دندانه دار با بریدگیهای کناره ای نوک تیز است. گلهای کوچک به شکل فراهم در یک سنبله استوانه ای در انتهای ساقه به رنگ صورتی ، بنفش ، سفید یا ارغوانی دارد . در تابستان تا اوایل پاییز سبز می شود. تمام قسمتهای گیاه بوی معطر قوی و نافذ(5) همراه با طعم تند و خنک کننده دارد(2). قسمتهای مورد استفاده این گیاه سرشاخه های گلدار و برگهای تازه (3) ، برگهای خشک شده برای مصارف خانگی و همچنین جوانه های گلدار و برگدار میباشد (1،6) زیستگاه و گردآوری : معمولا در سرتاسر جهان کشت می شود و در بسیاری از مناطق، معمولا مناطق مرطوب، بومی شده است. تکثیر آن از طریق ریشه زیرزمینی انجام میگیرد. گاهی از طریق دانه نیز تکثیر می شود. معمولا دو بار در سال برداشت می شود.( یک بار در خرداد و یک بار در مهر) آن را در سایه و در حرارتی کمتر از 35 درجه سانتی گراد می خشکانند. در ایران در اکثر نقاط این گیاه در نواحی مختلف بخصوص نواحی شمالی و اطراف تهران به حالت وحشی می روید، در اکثر نقاط میتوان کشت کرد، اما مناطق خیلی سرد برای کشت این گیاه مناسب نمی باشد(7). ترکیبات شیمیائی ( Mentha Spicata ): فاکتورهای مختلفی از جمله میزان مواد غذائی موجود در خاک ، شرایط اقلیمی منطقه کشت( از جمله ارتفاع ، دما و بارندگی ) و زمان برداشت از جمله عوامل تاثیر گذار روی میزان متابولیتهای ثانویه گیاه میباشند. همچنین روش عصاره گیری از جمله عوامل موثر در متفاوت بودن ترکیب شیمیائی در عصاره حاصله است. بخاطر همین موضوع بعضی ترکیبات موجود در عصاره این گیاه و مقدار ان در گزارشات مختلف ، تفاوت دارد. در زیر به تعدادی از گزارشات اشاره مینمائیم. Grieve در سال 1959 که بر روی نعناع کشت شده در مزارع آزمایشگاهی در آمریکا تحقیق نمود، گزارش داد، ازجمله ترکیبات شیمیائی موجود در روغن نعناع حاصل از اندامهای هوائی گیاه کامل ، کارون، منتول ،Phellandrine, Limonene ، Dihydrocarveol acetate، استرهای استیک، اسیدهای butyric و caproic یا caprylic میباشد(8). Younis و همکاران در سال 2004 که بر روی نعناع کشت شده در مزارع آزمایشگاهی در سودان تحقیق نمودند، گزارش دادندکه 9/0 % عرق نعناع (Mentha spicata L ) حاوی ترکیبات روغنی است که فراوانترین آنها کارون است . در این گزارش همچنین بیان نمودند که در عرق حاصله حدود 22 ترکیب شیمیائی یافت میشود .ازجمله، ترکیباتی نظیر carvone(%9/78)، limonene (%8/7)، 1,8-cineole (%7/3)، linalool (%6/2)، menthone (%6/1) و isomenthone (%6/0) را نام میبرد(2). همچنین زینعلی و همکاران در سال 2005 که بر روی نعناع کشت شده در مزارع محلی در ایران تحقیق نمودند، گزارش دادند که از جمله فراوانترین ترکیبات شیمیائی موجود در عرق حاصل از اندامهای هوائی شش زیرگونه M. spicata به ترتیب شامل: 1 : terpinen-4-yl acetate (%3/55)، 2: carvone oxide (%5/52)، 3 piperitone :و menthol (%3/49، %7/15) ، 4: carvacrol (6/49) ، 5 : isomenthone و piperitone oxide (% 3/23 ، %1/39 ) ، 6 : p-cymene و trans-carvyl acetate (% 2/32، %6/48) ، است(1). در منبع دیکری از جمله فراوانترین ترکیبات شیمیائی موجود در عرق نعناع را روغن های فرار نظیر منتول و منتون ، معرفی مینماید(7). منتول از جمله ترکیباتی است که به طور مشترک در تمام گزارشات دیده میشود. ولی میزان آن در عصاره حاصله در مناطق مختلف ، بخاطر شرایط موثر روی گیاه که در بالا بیان شد با هم فرق میکند. خواص و کاربردهای نعناع: در مورد خواص و کاربردهای نعناع با توجه به گزارشات می توان موارد زیر را بیان نمود. نعناع یکی از سبزیهای مفید و معروف است که به طور وسیع برای اهداف آشپزی و همچنین به عنوان ماده معطره و خوشبو کننده در کارخانجات استفاده میشود . این گیاه همچنین توسط درمانگران گیاهی برای درمان سکسکه ، نفخ شکم ، تهوع ، استفراغ ،
بیان مسئله (مقدمه، سابقه علمی و هدف تحقیق)مقدمه : عقیده محققین علوم داروئی بر این است که داروهای تسکین دهنده درد و التهاب نظیر داروهای غیر استروئیدی (NSAIDs) و ترکیبات اپیوئیدی ، به دلیل عوارض جانبی و در بعضی موارد عدم توانائی کافی ، در تمام موارد مفید واقع نمیشوند. لذا تحقیق برای یافتن داروهای ضد درد مفید دیگر ضروری به نظر میرسد. از نظر آماری مشخص شده که کمتر ماده صناعی وجود دارد که روی آدمی فاقد اثرات جانبی باشد . لیکن موادی که از طبیعت و گیاه حاصل میشوند ، دارای حداقل اثرات جانبی هستند . گاهی اثرات سوء مواد صناعی به نسلهای بعد منتقل میشود. از اینرو تحقیق جهت دستیابی به ترکیبات سالمتر ضروری به نظر میرسد. طب سنتی و گیاهان داروئی ایران منبع مناسبی جهت یافتن داروهای ضد درد میباشند و اثر ضد دردی برای نعناء در بعضی منابع ذکر شده است . لذا در این تحقیق بر آن شدیم تا اثر ضد دردی این گیاه رادر موش بزرگ آزمایشگاهی نر بررسی نمائیم. همچنین انجام این تحقیق و به کارگیری نتایج حاصل از مصرف خوراکی عرق نعناء در تعدیل درد در بیماران گامی مهم در جهت محدود کردن مصرف داروهای صناعی و کاهش عوارض جانبی ناشی از آنها خواهد داشت.
بحث و نتیجه گیری
پیشنهادات
روش اجرای طرح ( به طور کامل ذکر شود)
معیارهای ورود و خروج مطالعه
WorkPlace
روش تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی آماری
مشکلات اجرایی در انجام طرح و روش حل مشکلات

پیوست ها
hide/show

نام فایل تاریخ درج فایل اندازه فایل دانلود
payan pain ment ref.doc1390/03/30 دانلود
payan TARH pain menthol.doc1390/03/30 دانلود